Sito štampa

Za  sito (propusnu) štampu se koristi forma od svile, najlona ili poliestera, koja se presvlači nepropusnim slojem (emulzijom). U fazi razvijanja forme štampajuće površinese dobijaju tako što se sa njih uklanja emulzija.

Tokom štampe kroz štampajuće površine pomoću odgovarajućeg rakel noža potiskuje se boja u željenom sloju. Mašine za sito štampu su relativno jeftine, a karakteriše ih i visok stepen automatizacije. Ova štamparska tehnika je danas veoma popularna, jer se pomoću nje nanosi najdeblji sloj boje od svih štamparskih tehnika. Stoga se sito štampa danas može koristiti za nanošenje lakova i slično. Glavne karakteristike sito štampe su jeftina izrada štamparske fome i relativno mala brzina štampe.
Plastisol

Najčešće se koristi u štampi odeće. Dobra providnost boja na tamnim materijalima sa jasnim grafičkim detaljima . Štampa može biti mekša sa specijalnim aditivima ili teža dodavanjem ekstra sloja boje.Za sušenje plastisol boja potrebna je temperatura od oko 150 ° C .
Mastila na vodenoj bazi

Lakše prodire u tkaninu od Plastisol boje i ostavlja mekši osećaj na dodir. Idealan za štampu tamnije boje na odeću svetlije boje. Takođe korisna za veću površinu štampe gde je tekstura važna. Neke boje zahtevaju toplotu ili dodatne katalizatore da štampa ostane trajna.
PVC - bez falata

Relativno novi tip boja za  štampanje sa prednostima kao plastisol ali bez dve glavne toksične komponente - mekan osećaj štampanja.


Flock

Sastoji se od štampanja lepka na tkanine, a zatim se stavlja sjajna ili flok folija.


Glitter

Metalik pahuljice se mešaju u bazu za stvaranje metalik efekta. Obično dostupan u zlatnoj ili srebrnoj, ali se može mešati za dobijanje više boja.


Ekspander boja

Dodaje se u Plastisol boje da bi se povećao 3D osećaj.


Kavijar kuglice

Lepak se štampa u obliku dizajna, na koji se nanose plastične kuglice - daje zanimljivu neravnu površinu.


Štampa u četiri boje ili CMYK

Priprema za štampanje je podeljena u četiri boje koje se kombinuju da bi kreirale čitav spektar boja. To znači da veliki broj boja može biti simuliran korišćenjem samo 4 sita, smanjujući troškove, vreme i postavljanje.


Lak

Prozirna baza koje se premazuje preko štampane boje radi dobijanja sjajnog efekta.Izvor: www.stampabeograd.com