Livestreaming - direktni Internet video prenosi

Nova domaća poslovna platforma – Livestreaming Serbia

Livestreaming  je emitovanje direktnog video prenosa događaja putem interneta. Emitovanje se vrši uživo, u realnom vremenu, i korisnik je u prilici da direktno prati događaj koji je u toku čak i na suprotnom kraju sveta.

Podržava Vašu potrebu za naprednom prezentacijom Vaših događaja, poslovnih i ostalih aktivnosti putem Interneta. Nudi niz pogodnosti za klijente koji žele jednostavna, efektivna i pristupačna rešenja za plasman svojih multimedijalnih sadržaja na internet.

Diferencirajte se od konkurencije i pokažite šta želite celom svetu. Ne propuštajte budućnost. Budite brzo i lako – odjednom svuda!


Moć direktnosti

Budućnost je stigla. Nije iznenađujuće što je moć direktnosti koju sa sobom nosi TV pronašla svoj put i do interneta. Više se ne dovodi u pitanje značaj internet video prisustva za organizacije svih vrsta i veličina.

Online video, sa svojom mogućnošću da privuče pažnju posetilaca koristeći i sliku i zvuk, čini da se vreme koje posetioc provodi na Vašem sajtu više ne meri desetinama sekundi, već desetinama minuta.

Online video postaje imperativ ukoliko ne želite da se Vaše internet prisustvo svede na nivo elektronske brošure. Nove tehnologije diktiraju novi pristup marketingu, brendingu i uslugama, i to mnoge uspešne organizacije širom sveta vrlo dobro znaju.


Šta je livestreaming?

Livestreaming je emitovanje direktnog video prenosa događaja putem interneta. Emitovanje se vrši uživo, u realnom vremenu, i korisnik je u prilici da istovremeno vidi događaj koji je u toku čak i na suprotnom kraju sveta.

Livestreaming je različit od on-demand streaminga (streaminga po zahtevu) jer se kod ovog drugog emituje sadržaj koji je prethodno snimljen. Korisnik pristupu sadržaju u vreme u koje on želi bez download-a sadržaja. Najbolji primer on-demand streaminga je YouTube.

Postoje dve različite vrste livestreaminga. U prvom načinu, video sadržaj je dostupan direktno na sajtu i koristi softver koji je već inkorporiran u sam sajt. Kod drugog načina, gledaoci mogu da prate sadržaj samo kroz samostalni Media Player softver (kompjuterska aplikacija), a sajt im samo omogućava link kojim mogu da otvore video unutar softvera.

Korišćenje livestreaming prezentacije je upravo ono što će Vas izdvojiti od konkurencije i čime ćete načiniti krupan korak u budućnost.


Zašto livestreaming?

Najvažnija prednost livestreaminga  je moć direktnosti.  Nasleđena od  televizije,ditektnost je  pronašla svoj put i do interneta. Više se ne dovodi u pitanje značaj internet video prisustva za organizacije svih vrsta i veličina. Online video, sa svojom mogućnošću da privuče pažnju posetioca koristeći i sliku i zvuk, čini da se vreme koje posetioc provodi na Vašem sajtu više ne meri desetinama sekundi, već desetinama minuta.

Postoji niz prednosti video streaming-a u odnosu na uobičajene video klipove na internetu. Nema čekanja da se fajl učita. Učitavanje se obavlja u realnom vremenu. Takođe, livestreaming se startuje automatski i ne zadržavaju na računaru korisnika, te Vam ne treba prostor na hard disku da bi ste snimili ono što Vas interesuje pa da tek nakon toga to isto i pogledate.

Livetreaming je jedini način za uživo praćenje programa TV i radio stanica. Da bi livestreaming bio izvodljiv potrebna Vam  je skupocena i komplikovana oprema, a Vi ne morate da je kupujete, implementirate i upravljate njome. Takođe, ne morate da angažujete ljude koji će rukovati opremom i održavati istu, jer u sklopu naše usluge po pristupačnoj ceni dobijate sve navedeno.


Kome treba livestreaming?

Mediji i industrija zabave
 • muzički koncerti
 • sportski događaji
 • konferencije za štampu
 • TV i radio emisije
 • ekskluzivni događaji i premijere
Poslovne aktivnosti
 • konferencije
 • prezentacije
 • lansiranje novog proizvoda
 • komercijalni događaji
 • sajmovi
 • promotivne aktivnosti
Edukacija i obrazovanje
 • obuke i treninzi zaposlenih i kandidata
 • online instrukcije
 • učenje na daljinu

Privatne i neprofitne aktivnosti:
 • godišnjice
 • okupljanja
 • svadbe
 • ispraćaji
 • krštenja itd.

Opis osnovnog procesa livestreaminga

Slika i zvuk se snimaju upotrebom odgovarajuće opreme. može se koristiti sve od digitalnog kamkodera pa do većeg broja kamera sa video mikserom i reportažnim kolima.

Izlaz iz navedene opreme se uključuje u laptop ili desktop računar.

Pomoću Encoding softvera signal sa računara se kodira u format pogodan za livestreaming

Kodirani signal se putem internet konekcije šalje sa računara na streaming server. Što je veći kvalitet konekcije, kvalitetnija će biti i slika koja se emituje.

Streaming se sa servera re-emituje, u realnom vremenu, ka krajnjim korisnicima putem internet sajta.

Za uspešan livestreaming neophodno je planirati tri ključne stvari: mrežne kapacitete, kapacitete servera i mogućnosti potencijalne publike.

Mrežni kapaciteti: Pre svakog događaja potrebno je proveriti brzinu upload-a internet konekcije na lokaciji sa koje će se raditi livestreaming. kakva je konekcija dostupna i da li je testirana? Da li postoji rezervna (backup) internet konekcija ukoliko glavna otkaže? Minimalna brzina uploada na kvalitetnim internet konekcijama potrebna za streaming iznosi 1,5 Mbps.

Kapacitet servera je naša briga. Koristimo servere koji mogu da podnesu i najveće opterećenje be uticaja na kvalitet livestreaminga.

Mogućnosti potencijalne publike: Pre emitovanja događaja potrebno je istražiti kapacitete konekcije Vaše ciljane publike. Da li većina njih ima ADSL, kablovski, WiFi ili čak dial-Up internet konekciju? koje Media Player-e imaju instalirane na svojim kompjuterima?

Na cenu livestreaminga utiče nekoliko osnovnih faktora:

 • trajanje događaja
 • broj i vrsta kamera
 • kvalitet slike koji želite da emitujemo
 • broj gledalaca
 • troškovi internet konekcije (da li se koristi postojeća internet konekcija ili mi dovodimo svoju)
Primeri dosadašnjeg rada:

Judo Serbia Open je jedan od elitnih 8 međunarodnih judo turnira u okviru Evropske Judo federacije (EJU). Boduje se za evropsku rang listu i nalazi se u zvaničnom kalendaru EJU. Okuplja učesnike iz preko 20 zemalja sveta.

Na “Judo Serbia Open 2010″ u okviru naše livestreaming usluge radili smo direktan internet video prenos kompletnog događaja u visokom kvalitetu. Pogledajte snimak finalne borbe u kategoriji preko 100 kg.

Judo Serbia Open 2010 - ISLAMBAŠIĆ(CRO) - TANGRIEV(UZB) +100kgDetaljnije na: www.livestreaming.rs